събота, 15 октомври 2016 г.

Пълнолуние в Овен - светът като огледало

Пълнолунието настъпва на 16 октомври, неделя, по изгрев-в 7,24ч. Ще имаме възможност да наблюдаваме  едновременно Слънчевия и Лунния диск разположени съответно на източния и западния хоризонт. В древността, подобно, сравнително рядко астрономично явление, когато точната фаза на пълнолунието настъпва по изгрев или по залез и съответно се е отбелязвало като Божествената сватба, съюза на Духа и Душата. Каква ще бъде рожбата на този съюз проектиращ се по оста Овен-Везни през тази година?

Кипящи емоции и бурни страсти-това са ключовите фрази на пълнолунието в Овен, обичайно генератор на мощна енергия. Повече от колкото е можем да поемем, без да преминем границите на разума и безопасността, или както се казва през пречистващия катарзис на огъня.Темата за партньорството и любовта става крайъгълен камък и вероятно ще преобърне хода на не един житейски сценарий. И тъй като пълнолунието винаги дава максимална видимост и реализация на текущите процеси, а те от своя страна са фиксирани върху проблематичните и слабите места, всичко което възпрепятства щастливото, пълноценно развитие на взаимоотношенията изпъква с болезнена острота и ще можем да наблюдаваме наистина богата палитра от човешки взаимоотношения. Много поучително, стига да не сме сред засегнатите, но и много показателно за онези които дълго са избягвали от неудобните истини. Скрити мотиви, идеи и факти изплуват на повърхността, добивайки публичност което поражда ярки дебати и шумни скандали. Бурята в обществения и политическия живот може да достигне критична точка,заради дипломатически скандали, изостряне на военните конфликти в горещите точки по света и оставки в критичните сфери на управление.

Слънцето е във Везни и вероятно малцина ще прекарат тези дни в усамотение. Дори за онези, които нямат партньор вероятно ще се появи нещо или някой, което ще ни ангажира лично в обмена "Аз-Ти", като попаднат на човек или ситуация, които ще им противодействат или обратното ще подчертаят необходимостта от противопоставяне. Луната се намира в Овен, което подсказва наличието на ситуации, в които волята ни ще се сблъска с чужда воля, а постъпките ни ще станат ярък израз на нуждата ни от повече лично пространство и независимост. И както при всяко Пълнолуние, процесите и ситуациите в сферите, които са активирани ще достигнат критична точка, която ще укаже необходимостта от реорганизация и нов подход. Онова, на което преди не сме придавали значение, изведнъж може да придобие важност с болезнена острота, на която няма как да не реагираме.

Луната - диригента на нашите емоции и първични реакции се намира под опеката на разполагащия в момента с колосална енергия на Плутон Марс и в чувствителна зависимост от радикалното настроение на Уран. Така, мнозина ще се окажат зависими от състояния, върху които нямат контрол. Състояния, които подтикват към крайни постъпки решения и вероятно ще изискват да преодоляваме тежки обстоятелства, на фона на собствените или чуждите опити да бъде контролиран или манипулиран хода на събитията. Опити, които биха могли да доведат до още по- тежки и нежелани последствия и шокиращи обрати. Шока е любимо средство на Уран, а и Плутон с готовност ще проведе поредното санитарно чистене, отстранявайки и отнемайки ни всичко към което се чувстваме болезнено привързани, но според него/а и по принцип/ е вече остаряло и ненужно. Този път профилактиката е насочена към партньорските връзки, но и финансови рестрикции няма да липсват, особено за онези които инвестират в своите и чуждите слабости. А ревността и импулсивното поведение ще станат повод за немалко неразумни постъпки не само в личния, но и в политическия и деловия живот.  Но пък с болезнена яснота ще видим и вникнем във всички ситуации в които някой се опитва да ни оказва натиск, да си служи с манипулация, да ни изнудва търгувайки с нашите чувства, морал, вина или дълг. Вината лесно се превръща в разменна монета и средство за упражняване на натиск но именно пълнолунието в Овен е онзи момент, който ни позволява да се огледаме в другите и в техните постъпки и прегрешения да разпознаем собствената си егоцентрична природа. То също така ще ни даде възможност да се освободим от ненужните контакти и връзки, които дълго са изчерпали силите,чувствата и ресурсите ни. Що се отнася до финансовите и деловите взаимоотношения-неизгодните сред тях ще станат очевидни, което въпреки съпътстващите неудобства, ще позволи тяхното преразглеждане и при нужда-прекратяване.

Със сигурност в тази обстановка се нуждаем от повече мъдрост за да не реагираме на провокациите, малките лични и морални загуби и финансовите проблеми. Нуждаем се и от желание за компромис, за да не загубим скъпи за сърцето си хора. А също и от повечко търпение за да се предпазим от реални и психически катастрофи и необмислени постъпки под въздействие на моментни емоции. Главното предизвикателство ще бъде насочено към намирането на баланс на интересите, а опитите да защитим собствените си позиции, без да се съобразяваме с чуждите, биха могли да имат драматични последствия.Затова пък точно сега можем да променим стратегията си по важни за нас въпроси, поведението си във важни за нас връзки и да преразгледаме взети в миналото решения, оказали се не съвсем удачни. А също и да възстановим значими за нас взаимоотношения. 

На какво е добре да обърнем внимание?


Оста Овен-Везни е проекция на взаимодействието и сега посредством процесите задействани от пълнолунието бихме могли да постигнем осъзнаване за онези наши цели, осъществяването на които зависи от другите, от социума. Задачите които то ни поставя е да определим и осъзнаем себе си като част от света, своята роля в живота на другите и да намерим подходящи форма за изява на индивидуалността си в процеса на взаимодействие с другите. При това пълнолуние светът за нас става огледало в което ще търсим и получаваме потвърждение на собствената си ценност, стимул към постижения, източници на вдъхновение, а в някои случай- източници на проблеми, препятствия и недоразумения. И в единия, и в другия случай в процеса на взаимодействие с външния свят и отделни негови представители, би било добре да не забравяме, че всички реакции които срещаме не са нещо друго, а нашите собствени проекции.

Тези, които са свикнали да гледат на себе си като жертва на външни влияния (правителството, партньора, висшите сили, другите хора) ще трябва да се погрижат за своята сигурност и безопасност - най-добре не излизайте от дома. Фатални обстоятелства ще се опитват да разрушат всичките ви планове, ще ви подведат и предадат в последния, най-важен момент, а самите вие ще трябва да се подчините на външен натиск, да си прехапете езика и да понесете непоносимата тежест на предопределението, разочарованието и обвинението към другите. Неразрешените вътрешни конфликти и противоречия заплашват да установят пълна власт върху поведението ви и да станат причина за конфликти, разрив на взаимоотношения и парадоксални постъпки със сериозни последствия.

За тези, които са свикнали да използват напрегнатите аспекти в космоса и живота за изменения, решаване на важни задачи и придвижване към значими цели (което е невъзможно без определена доза стрес и дискомфорт) и тези които знаят че много, ако не всичко в живота им е продукт на лична отговорност, това би могло да бъде време за промяна в ограничаващи шаблони и модели, неочаквани промени носещи ярки идеи и прозрения. Какви точно ще ви подскажат събитията през следващите дни, но преди всичко те ще касаят модела "Аз-Другите", "Аз, като отделна личност - Аз, като част от света", разбирането ви за собственото място и принос в света и в живота на тези, с които сте свързани и конкретните програми за реализация на това разбиране. Но най-вече и преди всичко това е време за работа със собствените ограничаващи модели, представи и убеждения.

И така,

-Ако не ви устройва отношението на света и хората към вас, помислете по какъв начин то отразвма вашите собствени модели на отношение към себе си или къде се опитвате да замените липсата на вътрешна увереност с уверения и подкрепа от околните.

-Ако нещо ви дразни и ядосва у другите или предизвиква отвращение и отхвърляне у вас, помислете каква част от себе си отхвърляте или отричате.

-Ако ви се струва, че другите имат нещо, което е недостъпно за вас помислете какви убеждения и шаблони в мисленето и поведението стоят зад тази липса и не е ли настъпило времето да ги промените.

-Ако се изправите пред сложни ситуации и непримирими противоречия във взаимоотношенията, помислете кои ваши вътрешни противоречия се проектират в тях.

При такъв подход, дори най-неприятните събития и разочарования биха могли да станат източник на прозрение, важен урок и най-важното - дават възможност да бъдем творци на собствената си същност и реалност. Тогава случващото се се превръща просто в маркер и указание какво и къде трябва да бъде променено. Не бива да забравяме разбира се, че енергетиката на това Пълнолуние е колосална и съществуват тенденции към твърде категорично и безкомпромисно поведение. И само вие можете да решите дали ще използвате тази тенденция конструктивно или деструктивно.

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар