сряда, 3 февруари 2016 г.

Астрологична прогноза за 2016 г.

Каква ще бъде годината, е въпрос който астролозите чуват най-често в навечерието на всяка нова година. Е, казано честно, през тази хич не бързам с отговорите, но тъй-като не веднъж съм твърдяла, че добрият астролог трябва да умее да поднася неудобните новини, няма как да откажа предизвикателството. Защото, безспорен факт е че 2016-та ще бъде година на кризисни явления и сериозни промени в света. Година, в която заложените в миналото тенденции и стратегии в икономиката, политиката и идеологията на държавите и общностите, може би ще преживеят провал или най-малкото ще дадат дефекти, демонстриращи признаци на несъстоятелност и необходимост от въвеждане на изменения. Всъщност, 2016-та, отбелязва началото на преходен период, с продължителност 5 години, в който човечеството ще трябва да премине от епохата материализма, в която ресурсите са основна ценност, в нова епоха, в която прогресът ще се измерва с реализацията на идеи като хуманизъм, съпричастност и сътрудничество. Продължителността на една такава епоха е около 200 г, а процесът който я описва астрологично е цикълът на Сатурн и Юпитер. А Сатурн през цялата година ще бъде  на старта на последната разпадаща се фаза от цикълът си не само с Юпитер, но и с Нептун, което обуславя един общ фон от съответстващи сложни явления в икономическия, политическия и социалния живот, свързани с кризата на идеи, идеологии и системи формирани в миналото.

От една страна и в някои случаи това дори би могло да се нарече позитивна прогноза. Със сигурност твърдите и инертни политически и идеологически консрукции, ще отслабнат и дори биха могли да преживеят срив. Граници, в буквалния и преносен смисъл, които сме свикнали да възприемаме като силни и непристъпни изведнъж могат да се сринат, ще отпаднат и някои досега съществуващи бариери за интеграция и сътрудничество, което неминуемо ще породи разширяване на различни нива. В същото време, онова което е доказало своята ефективност и състоятелност ще може да получи по-широко разпространение. Но едновременно с това, кризисните явления в макроикономическите процеси, в развитието и съществуването на световните общества и съюзи обединени въз основа на общи ценности ще се задълбочат, на фона на нарастващо изостряне и ожесточаване на идеологически и религиозни войни. По този начин кризите и промените през 2016-та, ще продължат необратимо да променят цялата досега съществуваща система в световната дипломация и ще доведат до важни промени в политиката в рамките на отделните държави на ниво правителства и държавни глави.

Период на особено напрежение по всички точки на света, ще маркира ретроградната примка на Марс от средата на февруари до края на август. Много натрупани в миналото противоречия, конфликти и проблеми ще достигнат до своята кулминация, което допълнително ще изостри климата на световната сцена. В края на зимата и през пролетта са възможни дипломатически и международни конфликти, както и вътрешно политически кризи, придружени със сътресения на международните пазари и банковия сектор и мащабни катастрофи поради човешки грешки съпътствани от обичайните екологични проблеми.

Акцентите ще бъдат поставени в периода 15-25 февруари, когато остри и радикални проявления на развиващите се конфликти и критични явления, могат да привлекат вниманието на цялата общественост и да поставят въпроса за необходимостта от нови средства, методи и инструменти за разрешаване на съществуващите противоречия и проблеми. С особено внимание ще трябва да следим онези от тях, застрашаващи стабилността на съществуващите политически системи или нарушаващи съществуващият ред в областта на международното право, икономика и вътрешно-устройствени закони. През март и април, указаните проблеми могат да прераснат в остра криза, касаеща взаимоотношения между държави и техни отделни структури или да се изразят в борба за съществуване на съществуващите политически системи. Така възникналите вече кризисни явления ще се обозначат в остротата си и ще поемат към своето развитие до следващата си критична фаза през юни 2016-та.

Междувременно, сезонът на затъмненията протичащ основно през март, също ще очертае важни въпроси, които ще бъдат актуални до средата на лятото и най вече от средата на февруари до края на април. Слънчевото затъмнение в Риби ще протече на 9 март, но неговото влияние ще усетим още в последната десетдневка на февруари. То указва проблеми касаещи важни политически фигури/опасност за живота или съд/, но може да проектира кризисни процеси, застрашаващи цели политически режими или международни съюзи. Проблемите касаещи решаването на културни, идеологически и религиозни противоречи, разединяващи обществото отново ще привлекат световното внимание, като този път могат да бъдат съпроводени с правителствени кризи и оставки. Две седмици по-късно, Лунното затъмнение във Везни ще постави акцента върху необходимостта от балансиране, дипломатическо и политическо регулиране на съществуващите конфликти и въпреки указаните от него трудности в постигането и придържането към мирни споразумения, все пак дава възможност за тяхното реално установяване. Сянката на пролетните затъмнения преминава през Аржентина, Бразилия, Австралия, Индонезия, Китай, Североизточна Русия, Саудитска Арабия,Ирак, Турция, Сирия, Скандинавските страни и Великобритания. Това са и географските области, в които указаните процеси ще имат най-осезаемо влияние. Освен политическите кризи, в тези райони вероятно ще се проявят обичайните за затъмненията колебания в цените на пазарите и климатични аномалии - в случая най-вече бурни ветрове, урагани и наводнения.

Възникващите на прага на пролетта политически процеси, през юни могат сериозно да разклатят социално-политически системи, закони и прочее механизми, които обичайно поддържат обществените конструкции и взаимоотношения в определени рамки. Възможно е възникналите в този период кризи, през лятото на 2016 да доведат до необходимост от сериозни изменения в световната дипломация, като да поставят на масата въпроси касаещи установени междудържавни граници и изискващи преразглеждането на условията и правилата на взаимодействие в съществуващите международни общества и съюзи. За много държави летните месеци ще очертаят период на неопределеност, свързана със задълбочаваща се криза на управляващата система, подготовка за изменението и, смяна на съществуващия режим на фона интензивни процеси на дезинтеграция. Положителният сценарий е кризисните процеси през май и юни да стартират провеждането на сериозни реформи в международното право и преразпределяне сферите на влияние, както и условията и правилата вътре в съществуващите системи на управление. При отрицателния, в този период напрежението ще достигне своя максимум довеждайки до силови сблъсъци и начало на най-радикалния период в борбата за власт и съответно прилагането на кардинални мерки за възстановяване на порядъка, който ще продължи до есента.

Религиозните и идеологически конфликти ще продължат да бъдат фокус на внимание за световната дипломация. От май до септември, можем да очакваме критични фази и обрати в ислямския свят, в това число и криза в борбата с религиозните реформаторски и фундаменталистки режими. Разбира се, всичко това ще бъде съпътствано от резки колебания в цените на пазарите на нефт и нефтени продукти.

Най-опасен за развитието на всички негативни тенденции ще бъде август, когато можем да очакваме най-агресивната проява на фанатични настроения, резки и разрушителни прояви на критичните тенденции в областта на международните отношения, дипломацията и правото и не на последно място мащабни аварии и катастрофи с екологични последици.

През август и септември предстоят три затъмнения, в най-трудната за овладяване и преработка комбинация - едно слънчево между две лунни, в знаците Водолей, Дева и Риби. Те ще задават тона на втората половина от годината, като фокусират своето влияние чрез ключови събития и важни изменения най-вече в периода август-октомври. Според античните правила за интерпретация на затъмненията под риск са поставени отново знакови, управляващи и обществени фигури : "Нелепа смърт и тъжен край на владетел или благороден човек, заплаха за големи маси от хора, заплахи за зърнената реколта и проблеми с продоволствието /което в нашата епоха може да се интерпретира като дефицити и колебания на цените/, бедствия свързани с вода и вятър." Страните през които преминава сянката на затъмнението и в които можем да очакваме ключови събития са : Русия, Украйна, Европа, включително България, Турция, Ирак и Сирия. Смея да се надявам че именно тук се съдържа и потенциалът за разрешаване на сирийската криза и падането на режима на Башар Асад, въпреки че не изключвам този въпрос в крайна сметка да бъде решен със сериозна военно -политическа операция с участието на някои европейски страни и Русия.

За щастие в края на септември критичните фази в циклите на големите гиганти вече отшумяват и много от възникналите през годината проблеми ще получат шанс за решение или възможност за регулиране. На първо място, чрез подобряване на възможностите за развитие и укрепване на международните отношения и връзки и възстановяването на баланса и равновесието след преживените кризи. Ще можем да очакваме и раздвижване в сферата на бизнеса и международната търговия, които естествено ще се намират в застой по време на обществено политическите кризи и проблеми през годината. В края на 2016 можем да се надяваме, че съществуващите политически и идеологически конфликти ще сменят бойното поле и ще се пренесат в по-безопасната за всички ни юридическа сфера, където благодарение на дай-Боже проведените преди това правни и законови реформи, постепенно ще намерят своето разрешение. Разбира се, всичко това ще бъде съпътствано от бързи и резки промени, които този път за щастие имат действителен потенциал за обновление и трансформация.

Малкото се подчинява на голямото и естествено подобна критична година ще се отрази не само на съдбите на народите, но и на личните ни съдби. Всеки от нас, в една или друга степен, ще трябва да прекрачи прага, излизайки от зоната си на комфорт. Вероятно още през лятото и есента на 2015-та, мнозина от вас са почувствали и разбрали, че някои приоритети, цели или стратегии за достигане на значими за вас постижения, са изгубили своята актуалност или адекватност и къде съзнателно, къде не сте ги подменили с нови. Сега и целите и стратегиите ще преминат през проверка за стабилност и адекватност, навлизайки в най-активния и динамичен, но и най-рискован период от своята реализация. Някои от тях ще се окажат абсолютно нереалистични и неадекватни на нашите възможности и обективната реалност, други - несъстоятелни за момента, или в непригодна за действителността форма. И подобно на описаните по-горе глобални процеси и ние ще трябва да преразгледаме фокуса на целите си, да пренаредим приоритетите си и да променим средствата и стратегиите с които си служим. Доброволно или доброзорно ще трябва да отделим фантазиите от реалността, желаното от действително възможното и да изберем второто. Не тъгувайте за краха на мечтите си, не страдайте за развенчаните илюзии и сблъсъкът с реалността. Приемете това като подарък от съдбата, който ви дава възможност да видите кои свои мечти можете да превърнете в реални постижения и кои са просто утопия. А изпълнимите да превърнете в цели. Поемайте добре преценени рискове и ако е възможно изчакайте по-добри условия за реализация на най-мащабните си начинания. Внимателно планирайте действията си и последствията от тях и още по внимателно следете обратната връзка на събитията и обстоятелствата подкрепящи или не намеренията ви. 

Веднъж преминали прага ще се окажем на нова територия, непредсказуема, понякога дори и плашеща, нещата ще се случват трудно, ще протичат в усложнена обстановка, понякога ще става опасно, друг път-твърде болезнено, а в някои случаи дори фатално. Прагът, затова е праг - защото веднъж прекрачили го за добро или за лошо не можем да се върнем назад. И това изисква ясни, основателни и аргументирани цели, стабилна и адекватна обосновка на намеренията ни и реална преценка на възможностите ни. Но пък ако ги преценим правилно, сериозните изпитания могат да се превърнат във възможности за изход от рамките на обичайното, особено за тези, за които съществуващите възможности са се изчерпали. Така или иначе, много от целите и задачите които сме си поставили в миналото, през 2016-та ще загубят своя смисъл и съдържание, а други, било то по наш избор или по силата на обстоятелствата ще привличат нашето внимание и ще придобиват все по-голямо значение. За да се предпазим от грешки и провали, да постигнем напредък и то хармонично взаимодействайки си с външния свят, ще ни бъдат необходими качества като гъвкавост, умение за бърза адаптация към променящите се външни условия, способност да променяме стратегиите, поведението си и най вече приоритетите и задачите си в съответствие със съществуващите възможности и обстоятелства и не на последно място - готовността и способността да се кооперираме, да споделяме с околните заслугите за постигнатите успехи и резултати, да предоставяме на света знанията и опитът си, но и да се учим и ползваме от съветите на тези, които са по-напреднали от нас.

И така, основните астрологични фактори, описващи процесите в които ще бъдем участници и свидетели през годината са:

- Критична, последна фаза - квадратура ви цикъла Юпитер/Сатурн (януари-май )
- Критична, последна фаза - квадратура ви цикъла Юпитер/Сатурн (май-септември)
Ако трябва да обобщим смисълът на процесите генерирани от тези фактори, то той се концентрира в криза, засягаща фундаменталните ни житейски програми и стратегически цели, взаимодействия със социалната реалност, социални взаимоотношения, роли и позиции, базовите структури изграждащи скелета на живота, като източник на надеждност и стабилност-убеждения, вярвания, житейска философия, професионална и лична себереализация, социален, професионален и семеен статус. Не бива да натоварваме думата криза само с негативното и значение обаче, тъй като нейното съдържание генерира както опасности така и възможности. Необходимо е просто да се настроим за промени в тези области и съзнателно да участваме в процеса на проверка на тяхната устойчивост и надеждност.

-Ретроградната примка на Марс (февруари-август) 
Традиционно това също е период, натоварен с много негативни астрологични интерпретации и предупреждения- да не правим нищо, да не взимаме важни решения и т.н. Това не е съвсем така и не важи във всички случаи, но Ретроградния Марс заслужава отделна статия. Тук е важно да отбележим че това е кулминацията в цикъла на Марс спрямо Слънцето и съответно кулминацията на нашата лична активност по отношение на външната ни себеизразяване, Кулминацията просто обуславя максимална реализация на всички ефективни и саморазрушителни тенденции, стратегии и методи с които си служим и що се отнася до вторите ни въвлича в ситуации подканящи ни веднъж за винаги да се откажем от тях, посредством негативния опит и разочароващите резултати.

-Кулминация на циклите Марс-Слънце, Венера-Слънце, Венера-Марс (май)
Доколкото кулминацията в цикъла Марс-Слънце,  съвпада с кулминациите на Слънчево Венериния и Марсово-Венериния цикъл можем да очакваме че кулминацията в нашата лична активност и себеутвърждаване съвпада с периодът на максималното разгръщане на влиянието ни във външния свят и ефектите от прилагането на нашите най-важни ценности, критерии и избори. В този период всъщност ще се изправим пред резултатите от направени в миналото избори и възникналите в миналото процеси, ще имаме възможност да оценим ефективността на нашите реакции спрямо тях. Ще следва да приемем и необходимостта от активно въздействие върху външния свят за да постигнем промените от които се нуждаем или напротив, ще получим натиск от вън за да осъществим онази вътрешна промяна която ще ни направи по пригодни за взаимодействие с околните и ще коригира поведението ни в посока, подходяща за осъществяването на намеренията ни.

-Пролетен и есенен сезон на затъмнения (февруари-март, август-септември)
Фокусните точки - тук по правило се концентрират най-важните събития през годината задаващи общия фон и тенденции на изменение

-Ретроградните примки на Меркурий (до 15.02, 14.04-07.06, 09.08-05.10)
Това е времето в което подменяме представите и сценариите си в една или друга житейска област. Четете повече ТУК

Но за всичко това ще си говорим подробно през годината....когато му дойде времето.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар