вторник, 15 декември 2015 г.

Йога идеи за препрограмиране на ума, или как съзнателно да променим отношението си към ситуациите в живота


Десет принципа поместени в „Йога и крия” от Свами Сатянанда













Принцип 1

Направи усилие да започнеш да приемаш другите хора напълно. Опитай да не ги възприемаш само като обекти, които да ползваш само за свое удовлетворение.

Опитай също да приемеш, че и другите действат според своята собствена ментални обусловености. Това което виждаш в хората е само външно проявление на тяхната ментална програма. По тази причина те не са различни от теб, само тяхната програма може да не е съвсем същата. Ти сега осъзнаваш своята зависимост от менталните ограничения; може би те още не са го разбрали. Ако ти започнеш да приемаш другите повече и те ще започнат да те приемат повече. Смей се над себе си, на своето поведение, на своите „кривини”.

Принцип 2

Приеми себе си. Знай че твоите действия са резултат на твоя умствен костюм. Затова не се притеснявай за своите недостатъци и проблеми. Приеми ограниченията си. Но в същото време запази необходимостта да почистиш ума от конфликтите.  Неспособността ни да се приемем е тази, която ни причинява толкова много страдания в живота.


Принцип 3

Наблюдавайте, когато реагирате автоматично, като следвате изградени навици към хората. Наблюдавайте как вашата привързаност към външното може да доведе до толкова много неудовлетвореност. Опитайте да намалите необходимостта  да търсите щастието във нещата отвън, но това не значи, че не трябва да следвате външните забавления, защото това ще доведе до потискане, което може повече да навреди, отколкото да донесе добро. Това означава, че трябва да продължите живота си такъв какъвто е сега, но ако не получите онова, което искате приемате го с приемане, с чувство на безпристрастност.


Принцип 4

Намерете вашите най-големи нужди, привързаности, желания и т.н. Бъдете колкото можете по-критични. Добър метод за откриване на вашите привързаности е да проследите причината за настоящия ви гняв или неудовлетвореност до източника, там ще откриете емоционалното и менталното отношение, което причинява тези безпокойства и тревоги. Забележете особено как реагирате спрямо хора, които определено не харесвате или с които не се разбирате. Тези личности ще ви помогнат да разпознаете и в крайна сметка да преодолеете вашите емоционални проблеми. Гледайте на целия свят и на всички като ваши учители.


Принцип 5

Опитай да живееш в настоящето. Недей да живееш в миналото тревожейки се за онова, което вече се е случило или като отново опитваш да преживееш неща от миналото, които са приятни. Не живей с очаквания за бъдещето. Планове могат да се правят, но осъзнавай плановете като част от настоящето, не като принадлежащи на бъдещето. Опитай да изживяваш всеки миг, всеки момент от настоящето колкото може по-пълно, като обръщаш вниманието си към времето сега. Така ще започнеш да живееш живота си наистина. Когато правиш нещо, от къпане до хранене или от метене на пода до печелене на пари, опитай да не мислиш кога това, което правиш ще свърши. Радвай се на всяко действие което извършваш в момента, в който го извършваш. Опитай да се радваш на факта, че съществуваш и че израз на това съществуване има във всяко твое действие.


Принцип 6

Не се идентифицирай напълно със своите действия, тяло и ум. Макар че се опитваш да промениш ума си той е само част от теб. Той не твоето съзнание – наблюдателя, който вижда всички събития, които се случват в живота ти. Повечето от нас напълно се идентифицират с умовете и телата си. Ние не обръщаме внимание на съзнанието, което стои зад всичко, което правим. Като пречистим ума и тялото ще видим и ще се разпознаем с това скрито съзнание.


Принцип 7

Опитай да си по-открит с хората. Изразявай истинските си чувства колкото може повече. Когато опитаме да бъдем различни, от това което, което сме, когато опитваме да впечатлим другите хора, и когато крием истинските си чувства от другите, ние веднага преживяваме, ментално напрежение и отчуждаване от другите.Това повишава чувството на „Аз срещу света”. Помнете също, че дори на нечувствителния човек може да долови до известна степен, ако опитвате да скриете нещо, или ако имате тайна, която ви кара да се чувствате виновни, а може и той самия да има подобна тайна.


Принцип 8

Помнете че всеки притежава потенциала да достигне по-високо ниво на осъзнаване. Настоящето отношение на човек към неговата среда или към вас е резултата от менталното програмиране. Неговия стил на живот в момента е временен и ще се промени и ще стане по хармоничен, ако и когато той започне разбира себе си и ума си. Всички ние имаме нереализиран потенциал, който чака да бъде отпушен. Опитвай да видиш потенциала във всички хора, без значение колко трудно е това.


Принцип 9

Не избягвайте трудните ситуации.  Обикновено подреждаме живота си, така че да контактуваме с хора, които не харесваме, колкото можем по-малко. Опитваме да се свържем със хора и ситуации, които хармонират на нашата емоционална програма. По този начин продължаваме да живеем като подхранваме и удовлетворяваме нашите предразсъдъци. Отнасяйте се към трудностите и неприятелите си като към най-големите си учители
.Те са които най-ясно могат да ни покажат начина, по който работят нашите умствени нагласи. Нашите неприятели са тези, които провокират да излязат на повърхността нашите емоционални конфликти и предубедености. Много малко от нас наистина са осъзнати за програмираността и условностите. Когато ги разпознаем можем да започнем да работим с тях.

Принцип 10 

Опитай да се поставиш в обувките на другия. Вместо да реагираш по начин, по който си програмиран, опитай да видиш и другата гледна точка на човека срещу теб. Например, ако човек излезе и остави вратата отворена ти може би ще се ядосаш,  вместо да се ядосваш обаче, се запитай защо този човек остави вратата отворена. Може би е бързал. Може би е мислел за нещо друго. Може би това е част от неговата програма да оставя вратите отворени; може би идва от къща, която не е имала врати.  Също това е твоя програма да се ядосаш, когато някой остави вратата отворена. Помни твоите реакции са напълно автоматични.  Опитай да промениш своята реакция, така че отворените врати да не предизвикват емоционално безпокойство. Прилагай това и в други ситуации в живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар